Hoe schrikdraad plaatsen?

Wilt u weten hoe u schrikdraad moet plaatsen? Hieronder geven wij u antwoord op de meest gestelde vragen die ons bereiken. Hieronder staan tips en leest u waar u zoal op moet letten bij het plaatsen van een schrikdraad afrastering. Staat uw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een e-mail of vul onderstaand formulier in met uw vraag zodat wij u verder kunnen helpen! U ontvangt zo snel mogelijk, meestal binnen een dag antwoord op uw vraag.

Hoe werkt schrikdraad?

  • De schok bij aanraking van een electrische afrastering komt tot stand doordat er sluiting ontstaat. Dit gaat als volgt:
  • Het schrikdraad-apparaat geeft stroom impulsen af
  • Deze impulsen worden via een aansluitkabel naar de schrikdraad afrastering geleid
  • De afrastering is aangelegd met geleidende materialen (staal, RVS, koper) al dan niet verwerkt in kunststofmateriaal, zoals cord, lint en kunststof schrikdraad
  • De isolatoren op de palen zorgen ervoor dat de afrastering geen sluiting maakt naar de aarde. Gebruik goede isolatoren, zeker bij lange rasters! Voorkom ook begroeing tegen het schrikdraad; dit zorgt voor een enorm verlies aan spanning! 
  • Als een dier de afrastering aanraakt, gaan de stroomimpulsen van het raster via het lichaam naar aarde.
  • Via de grond (aarde) gaan de stroomimpulsen naar de aardpen(nen) bij uw schrikdraadapparaat
  • De aardpen is weer aangesloten op de aardeuitgang van het schrikdraadapparaat, waardoor het circuit gesloten wordt

Welk schrikdraadapparaat moet ik hebben?

Kwalitatief gezien levert Gallagher de beste schrikdraadapparaten. Schrikdraadapparaten op netspanning, op een batterij of accu, en zelfs op zonne-energie! Al deze weideklokken hebben een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Bij de keuze voor een schrikraadapparaat is het verstandig altijd een weideklok te nemen met net iets meer vermogen dan strikt noodzakelijk. Reden hiervoor is bijv. onverwachte begroeiing tegen uw schrikdraad, toekomstig spanning verlies door mindere kwaliteit b-merk geleiders en isolatoren. Daarnaast hoeft u bij mogelijke toekomstige uitbreiding van uw perceel niet direct te investeren in een zwaarder type schrikdraadapparaat. 

Welk type schrikdraadapparaat geschikt is voor uw afrastering hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan de lengte van de omheining, wat voor dieren, is er 220V aanwezig, uit hoeveel draden bestaat de elektrische afrastering, enz. Een handig hulpmiddel om te bepalen welk schrikdraadapparaat optimaal bij uw situatie past vindt u op de site van Gallagher. Aan de hand van de door u ingevulde gegevens komt Gallagher 1 of meerdere type schrikdraadapparaten die passen bij uw afrastering. Het invullen van het formulier kost u minder dan een minuut en zo weet u in ieder geval zeker dat u kiest voor de juiste weideklok!

Welke afrasteringen zijn geschikt voor mijn dieren?

Om u dieren binnen de door u bepaalde grenzen te houden zijn er verschillende type afrasteringen. Zo kunt u kiezen voor een houten omheining, een afrastering van schrikdraad, cord of lint, maar ook van gaas of (liever niet) prikkeldraad. Wij hebben een speciale pagina afrasteringen voor u geschreven waarin al deze type afrateringen aan bod komen, alsmede de hoogte van de afrastering per diersoort, alsmede de afstand tussen de afrasteringspalen. 

Schrikdraad testen: hoe weet ik hoeveel stroom op de omheining staat en waar een mogelijke storing zit?

Een goede werking van uw elektrische afrastering is van groot belang zodat uw dieren niet het perceel kunnen verlaten! Daarom is het regelmatig controleren van de spanning een terugkerend karwijtje voor iedere dierenhouder. voor het testen van de spanning op uw omheining heeft Gallagher meerdere schrikdraadtesters ontwikkeld.

Het instapmodel is de Neontester. Deze goedkope schrikdraadtester geeft d.m.v. enkele oplichtende lampjes de conditie van de schrikdraad spanning weer. Wenst u een nauwkeurigere meting van de spanning, dan kunt u beter kiezen voor de Digitale voltmeter. Dit apparaat geeft tot 1 decimaal nauwkerig de spanning op het hek aan. De meeste dierenhouders kunnen met de Digitale voltmeter prima hun afrastering controleren.

Voor de professional; de veehouder met vele kilometers afrastering of de toezichthouder die dagelijk grote afstanden afrastering beheert en controlleert in een bosrijk gebied is er de Gallagher Smartfix. Dit revolutionaire apparaat meet niet alleen de spanning op de afrastering, tevens geeft het in geval van een onderbreking aan in welke richting de breuk zich bevind. Met deze schrikdraadtester hoeft u dus niet eindeloos te zoeken naar het probleem in uw afrastering; de Smartfix heeft met een pijl aan welke kant u op moet!

Ik heb alles aangesloten en toch lopen mijn shetlanders onder het schrikdraad door. Welke oorzaken kan dit hebben?

Mogelijk hangt uw onderste schrikdraad iets te hoog en zou het verlagen van de onderste isolatoren al helpen. Nog beter is een extra schrikdraad te plaatsen. Hangt het schrikdraad op de juiste hoogte controleer dan hoeveel aardingspennen uw schrikdraadapparaat nodig heeft en hoeveel spanning op uw schrikdraad staat. Shetlanders hebben lang haar en dat geleid minder zodat ze het amper of niet voelen als ze in contact komen met het schrikdraad. 

Om de hoeveel meter moet ik een afrasteringspaal plaatsen

De afstand tussen uw afrasteringspalen hangt af van verschillende factoren zoals het diersoort, de palen en de kwaliteit van de isolatoren en geleiders. Om spanningverlies te voorkomen is het verstandig niet te besparen op deze materialen. Goedkoop blijkt achteraf doorgaans duurkoop. Wij adviseren altijd Gallagher isolatoren en geleiders te gebruiken. Het schrikdraadschrikdraadlint, en cord van Gallagher zijn altijd goed zichtbaar, sterk en hebben een super geleiding!