Gratis verzending vanaf €100,-
Supersnelle levering
Ruim 3000m2 aan magazijn
ApparatenSchrikdraad koord & lintSchrikdraadnetPalenIsolatorenAansluitenPoortgrepenAccessoiresStal & erfHuisdierBlog

Afrastering

Het centrale middelpunt van de elektrische afrastering is het schrikdraad apparaat. In deze schrikdraad webshop vindt u weideklokken voor nagenoeg elke energiebron; lichtnet-, batterij-, accu en zelfs zonne-energie. Wij verkopen schrikdraadapparaten van het befaamde kwaliteitmerk Gallagher. Gallagher is wereldwijd de nummer 1 leverancier van elektrisch afrasteringsmateriaal!

Er zijn meerdere type schrikdraadapparaten die zorgen voor voldoende spanning op uw schrikdraad afrastering. Onze voorkeur gaat uit naar lichtnet schrikdraadapparaten. Deze bieden de hoogste bedrijfszekerheid. Is er geen stopcontact in de buurt, dan kunt u kiezen uit een weideklok op een batterij of een accu. Het voordeel van een accu is dat deze oplaadbaar is. Een ander bijkomstig voordeel is dat deze kunnen worden aangesloten op een zonne-energie paneel, zodat u de accu minder vaak zelf hoeft op te laden.   

De schrikdraadapparaten van Gallagher onderscheiden zich van andere merken door hun bedrijfszekerheid, hoog vermogen, lange levensduur en uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Iedere gebruiker van Gallagher zal dit beamen. Niet voor niets vertrouwen wereldwijd honderduizenden veehouders op Gallagher! Kiest u eenmaal voor Gallagher afrasteringsmateriaal dan wilt u in de toekomst niet meer anders.

Bent u benieuwd naar de afrastering producten van Gallagher? Klik dan snel verder in onze overzichtelijke schrikdraad webshop. Bij ons kunt u terecht voor het volledige Gallagher assortiment.

Afrastering werking

De elektrische afrastering is een kringloopsysteem waardoor stroom zich verplaatst. De stroom gaat via het schrikdraad, schriklint of schrikkoord naar uw paard, koe, varken, (hangbuik) zwijn, (mini) schaap, (dwerg)geit of hert of naar het lange gras en via de aardpennen van het aardingssysteem weer terug naar de weideklok. Het schrikdraadapparaat is dus eigenlijk het hart van het schrikdraadsysteem. 
Om een stroomkringloop te krijgen zijn dus de de volgende elementen essentieel:

  1. Een schrikdraadapparaat dat regelmatig stroomimpulsen afgeeft
  2. Een schrikdraad, schrikdraadkoord of schrikdraadlint dat de stroom geleidt
  3. Isolatoren die de stroom isoleren van de houten of ijzeren weidepalen, zodat de stroom niet naar de grond wegvloeit
  4. Een (huis) dier, dat een stroomimpuls krijgt als het met de afrastering in contact komt, waardoor de kringloop compleet wordt. Let wel: ook als er hoog gras tegen het schrikdraad, schriklint of schrikkoord groeit treedt deze vorm van kortsluiting op en is er dus sprake van een complete kringloop. 
  5. Een aardingssysteem dat de stroom weer terugvoert naar het schrikdraadapparaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afrastering kopen

Lichtnet schrikdraadapparaten hebben meer vermogen en gaan langer mee, doordat ze een vaste plek hebben en u het apparaat direct kunt aansluiten via het stopcontact. De batterij- en accu-apparaten van Gallagher functioneren net zo goed. Deze schrikdraadapparaten bieden een krachtige oplossing wanneer er geen stopcontact in de buurt is. 

Wij adviseren u om een schrikdraadapparaat met iets meer vermogen aan te schaffen dan wat u nodig heeft. Daarmee spaart u kosten uit wanneer u in de toekomst gaat uitbreiden. 

Zoekt u een schrikdraadapparaat? Doe dan eerst de test welk schrikdraadapparaat het beste bij uw afrastering past. Ieder apparaat dat uit de test komt kunnen wij snel en goedkoop aan u leveren. De meeste schrikdraadapparaten worden gratis bij u thuis of op de boerderij geleverd. 

Afrastering vermogen

U kunt eenvoudig zelf uitrekenen aan de hand van onderstaande tabel hoeveel vermogen u op uw afrastering nodig heeft. Als u weet welk vermogen afdoende is, kunt u ook de juiste keuze maken uit het assortiment schrikdraadapparaten. 

joules schrikdraadapparaat
 

 

 

 

 

Rekenvoorbeeld:

Een 5 draads gladdraad-afrastering (2,5 mm draad) voor schapen van 5 km gevoed door lichtnet.
A x D x L x M x G = aantal benodigde joules 1 x 1,5 x 5 x 1 x 2 = 15J

Afrastering hoogte + paalafstand

De hoogte en de paalafstand tussen de weidepalen in uw afrastering is afhankelijk van welke diersoort er in de weide komt te staan. We hebben hierbij een overzicht per diersoort voor u gemaakt, met de adviesafstand tussen de weidepalen en de advieshoogte van de afrastering.

Afrastering paarden

Voor een veilige permanente paardenafrastering kunt u kiezen tussen een lintafrastering of een permanent kabel-afrastering. Voor een semi-permanente afrastering is Gallagher Cord het meest geschikt. Wij adviseren u een afrastering met drie geleiders (schrikdraadkoord of schrikdraadlint) op een hoogte van 135 cm, 100 cm en 65 cm. Voor de afstand tussen de weidepalen adviseren wij u 7 tot 10 meter aan te houden.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij een verplaatsbare afrastering voor uw paarden dezelfde hoogte als een permanente afrastering (135cm, 100cm, 65cm), maar met een paalafstand tussen de 6 en 12 meter. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afrastering vee

 

De afgelopen jaren is duidelijk dat de elektrische afrastering in de veehouderij veruit de voorkeur heeft. Gebruik van het gevaarlijke prikkeldraad zou de huid of erger nog, de uier, kunnen beschadigen. Voor een veilige vaste melkvee-afrastering is een 2-draadssysteem voldoende met een paalafstand van 15 tot 18 meter. Voor mestvee met kalveren is een 3-draads systeem met een paalafstand tussen de 10 en 15 meter de aangewezen oplossing. 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afrastering schapen en geiten

 

Schapen zijn moeilijk te keren dieren. Ze krijgen alleen via de snuit een schok, omdat de wol de rest van het lichaam isoleert. Het is daarom nodig de onderste afrasteringsdraden altijd laag boven de grond te bevestigen. Aangezien het gras tegen de onderste draad aan groeit, ontstaat er al gauw stroomverlies. De keuze voor een krachtig schrikdraadapparaat en goede geleiders ligt daarom voor de hand. Voor een veilige permanente afrastering voor schapen en geiten adviseert Gallagher een 5-draadsafrastering met om de10m een batting van 1 meter lengte en elke 40 meter een vaste paal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij een verplaatsbare afrastering voor schapen en geiten geldt: de afrastering moet de kudde kunnen volgen. Voor het afrasteren van pachtweides en het splitsen van grote weides is een ver- plaatsbare afrastering dé oplossing.

Voor een veilige verplaatsbare afrastering voor schapen en geiten volstaat een 3-draads afrastering met een paalafstand van 10 meter. Kiest u voor extra zekerheid, bijvoorbeeld als het gaat om jonge lammetjes, dan is een systeem met 4 draden met een paalafstand van 10 meter nog betrouwbaarder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte van nieuwe producten en leuke acties!