Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
search
wishlistcart
Blog
usp Gratis verzending vanaf €100,-
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Schrikdraad

Schrikdraad is een geleidende draad waar een elektrische spanning op staat en die gebruikt wordt om dieren binnen een hekwerk te laten blijven of om er juist voor te zorgen dat dieren de omheining niet kunnen binnendringen.

Schrikdraad voltage

Op het schrikdraad staat een pulserende elektrische spanning met een voltage tussen de 2000 tot 10.000 Volt. Als iemand of een dier het schrikdraad aanraakt, krijgt iemand of het dier een gevoelige schok. Deze schok is niet gevaarlijk. Voor een veilige betrouwbare afrastering is een voltage van minimaal 3000 Volt nodig.

Schrikdraad apparaat

Het schrikdraad wordt onder spanning gezet met behulp van een apparaat. Het schrikdraadapparaat geeft om de paar seconden een impuls af. Deze impuls wordt via een aansluitkabel vanuit het schrikdraadapparaat naar het schrikdraad gestuurd. Als het schrikdraad dan wordt aangeraakt, wordt het systeem gesloten en is een schok voelbaar. Het schrikdraadapparaat zorgt dus voor de spanning op het schrikdraad.

Schrikdraad aanleggen

Als u een elektrische afrastering met schrikdraad gaat aanleggen, is het allereerst belangrijk om een aantal vragen helder te hebben. Hoe lang gaat de afrastering met schrikdraad worden? Welke dieren wil ik binnen of juist buiten de omheining met schrikdraad houden? Wil ik de afrastering permanent plaatsen of kies ik voor een verplaatsbare, tijdelijke afrastering. De antwoorden op deze vragen zijn van invloed op de keuzes die u gaat maken omtrent de elektrische afrastering met schrikdraad.

Schrikdraad gamma

Er is een heel gamma aan soorten schrikdraad. Zo is er van oudsher een schrikdraad van staal. Dit staaldraad wordt met name gebruikt bij permanente afrasteringen voor vee, zoals runderen, schapen, geiten, maar ook voor herten.

Daarnaast is er kunststof schrikdraad. Dit schrikdraad bestaat uit nylon draden met daarin meerdere geleiders verweven. De geleiders kunnen van RVS, veredeld metaal of van koper zijn. Kunststof schrikdraad heeft een diameter van 2 tot 3 mm en wordt toegepast bij verplaatsbare afrasteringen.

Schrikkoord is een soort schrikdraad dat met een dikte van 4 tot meer dan 6 mm dikker is dan kunststof schrikdraad. De geleiders kunnen van RVS, veredeld metaal of van koper zijn. Schrikkoord kan worden gebruikt bij zowel tijdelijke als permanente afrasteringen. Schrikkoord is geschikt voor paarden, koeien en wild.

Tot slot is er schriklint. Schriklint is een plat schrikdraad met een breedte tussen de 10mm en 40mm. In het schriklint zijn geleiders geweven. De geleiders kunnen van RVS, veredeld metaal of van koper zijn. Schriklint is geschikt voor paarden en runderen.

Schrikdraad paarden

Het wordt afgeraden om paarden binnen een omheining van staaldraad te plaatsen. Speciaal voor paarden is er een staaldraad ontwikkeld met een kunststof buitenkant, EquiFence permanentkabel. Deze kunststof buitenzijde voorkomt verwondingen van de paarden mocht het dier door een paniekreactie er onverhooopt in verstrikt raken. Dit schrikdraad van metaal kan wel gebruikt worden met paarden.

Schrikkoord en schriklint zijn ook zeer geschikt als schrikdraad voor afrasteringen met paarden. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie, kunt u kiezen voor de een of het ander.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt schrikdraad?

Schrikdraad is een geleider in de vorm van een draad waar elektrische spanning op staat en dat gebruikt wordt om vee en huisdieren op een specifiek omheinde plek te houden. Op het schrikdraad staat een hoge elektrische en pulserende spanning die bij de minste of geringste aanraking een duidelijk voelbare schok afgeeft. Dat schrikt het vee en de dieren zodanig af dat ze niet uitbreken.

Hoe schrikdraad installeren?

Om schrikdraad goed te kunnen installeren heeft u een schrikdraadapparaat, schriklint of draad afrasteringspalen, isolatoren en aardingsmateriaal nodig. U begint met het uitzetten van de afrasteringspalen. Daarna spant u het lint of draad tussen de palen. Het draad of lint komt vast aan de palen met isolatoren, zodat de stroom geleid wordt. Wanneer dat klaar is, verbindt u het schrikdraadapparaat aan het lint of draad en plaatst u het aardingsmateriaal in de grond.

Hoe schrikdraad testen?

Wanneer u snel en makkelijk wilt weten of er stroom op het schrikdraad of lint staat, kunt u er heel voorzichtig een grassprietje tegenaan houden. Als u deze zachtjes hoort tikken, dan weet u voldoende. Om heel duidelijk te meten of er stroom op het schrikdraad staat is er ook een digitale voltmeter verkrijgbaar. Met dit apparaatje kunt u heel nauwkeurig en veilig controleren of en hoeveel stroom er op het schrikdraad of lint staat.

Hoe sluit je schrikdraad aan?

De aansluitwijze van het schrikdraad op schrikdraadapparaat kan per apparaat verschillen. Maar in de basis is het zo dat het apparaat zo centraal mogelijk dient te worden geplaatst. Daarna is het zaak om voor een goede aarding te zorgen door middel van aardpennen. Vervolgens verbindt u het schrikdraadapparaat met de aardpennen. De grondkabel dient nu te worden aangesloten aan de groene knop van het apparaat. Het schrikdraad wordt via een verbindkabel aan de rode knop van de installatie gemonteerd. Vervolgens kunt u het schrikdraad testen met een voltmeter.

Waarom schrikdraad kopen bij Schrikdraad.net?

Schrikdraad.net is dé online afrasteringsspecialist voor u! Bij ons vindt u werkelijk alles wat u nodig heeft op het gebied van afrastering voor uw vee of huisdieren. En wanneer u advies nodig heeft staan wij u graag met raad en daad bij. Wij verzenden uw bestelling helemaal gratis vanaf €100. En we zorgen voor een supersnelle levering zodat u meteen aan de slag kunt en uw vee of huisdieren veilig naar buiten kunnen.