Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
search
wishlistcart
Blog
usp Gratis verzending vanaf €100,-
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Afrasteringen

Als u in uw weiland uw geliefde dieren wilt laten grazen komt meteen de vraag aan bod: welke afrastering is het meest geschikt voor om de wei? 

Er zijn verschillende soorten afrasteringen en welke type het meest geschikt is, blijft afhankelijk van welke dieren er in de weide gehouden gaan worden. U kunt zich voorstellen dat een wei met schapen hele andere eisen stelt aan de afrastering dan een wei met bijvoorbeeld koeien en stieren. Daarnaast is de vraag of de afrastering permanent moet zijn of verplaatsbaar moet zijn ook een belangrijke rol in de materiaalkeuze. 

Afrasteringen soorten

1. Hek: van hout of metaal
Deze vorm van afrastering wordt met name gebruikt als afrastering aan de kant van de erfscheiding, maar is uiteraard ook zeer toepasbaar om uw land in percelen te verdelen. Als u dieren binnen de afrastering wilt houden, is een sierhekwerk minder veilig, omdat hier vaak punten in verwerkt zijn en de afstand van de spijlen kan een onveilige situatie opleveren voor de poten of benen van uw dieren. Een houten hekwerk daarentegen is prima geschikt om bijvoorbeeld paarden binnen de omheining te houden. Wel is het verstandig, als u dieren binnen deze afrastering wilt houden, om het hekwerk van hout te combineren met een elektrische afrastering. Dit verlengt de levensduur van uw hekwerk aanzienlijk en voorkomt aanvreten. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met de Gallagher Insultimerpalen hoeft u slecht om de 10 meter een paal te zetten en isolatoren zijn niet nodig. Beide voordelen werken kostenbesparend, immers u hoeft minder palen te gebruiken. Deze Insultimer palen zijn duurzaam gemaakt en ze hebben de bijzondere eigenschap dat het volledig zelfisolerend is. Hierdoor zijn geen isolatoren nodig zijn. Het schrikdraad is eenvoudig met bevestigingsdraadjes aan de paal te bevestigen. De paal is geschikt voor een afrastering met schriklint,schrikkoordequifence of High-tensile.

Voorkom aanvreten van uw landelijke houten hekwerk en bestel in onze schrikdraad shop gemakkelijk online uw beschermende en veilige elektrische afrasteringmateriaal!

2. Gaas
Een afrastering van gaas is in verschillende hoogten en soorten verkrijgbaar, eventueel gecombineerd met een metalen raamwerk. Voor een langere levensduur van uw gaas en de veiligheid van de afrastering, adviseren wij u om de afrastering van gaas te combineren met een elektrische omheining. Met de isolatoren van Schrikdraad .net kunt u zelf bepalen op welke astand van het gaas u het schrikdraad, schriklint of schrikkoord wilt bevestigen. 

U kunt de isolatoren die bevestigd kunnen worden aan het gaas samen met het schrikdraad nu gemakkelijk online hier kopen in onze webshop.

Gaat u voor kwaliteit? Kijk dan snel verder in onze overzichtelijke schrikdraad webshop en bestel gemakkelijk en veilig uw Gallagher schrikdraad materiaal tegen scherpe prijzen! Wij hebben regelmatig aanbiedingen met interessante actieprijzen. Hou onze site dus goed in de gaten!

4. Prikkeldraad
In ons land is gelukkig steeds minder prikkeldraad te zien in de paardenwei. In 2009 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin als doel is gesteld om prikkeldraad om een paardenweide uit te faseren. Een afrastering van prikkeldraad kan ernstige verwondingen bij dieren opleveren veelal met blijvende schade of zodanig letsel tot gevolg dat het dier moet worden afgemaakt. Wij raden u daarom sterk af om te kiezen voor een afrastering van prikkeldraad nu er zo veel meer veilige en effectievere manieren zijn om uw dieren binnen de afrastering te houden. 

5. Gecombineerde afrastering bestaande uit een elektrische afrastering met een hek of gaas
Zoals hierboven staat omschreven wordt er rondom een weide vaak gebruik gemaakt van een gecombineerde afrastering. Deze is effectief,  zeer betrouwbaar en verlengt de levensduur van uw hekwerk aanzienlijk. Welke hoogte moet een afrastering hebben en welke paalafstand (afstand tussen 2 weidepalen) moet gehanteerd worden?  De hoogte en de paalafstand tussen de weidepalen in uw afrastering is afhankelijk van welke diersoort er in de weide komt te staan. We hebben hierbij een overzicht per diersoort voor u gemaakt, met de adviesafstand tussen de weidepalen en de advieshoogte van de afrastering:

Afrasteringen paard

Voor een veilige permanente paardenafrastering kunt u kiezen tussen een lintafrastering of een sterke Permanentkabel afrastering. Voor een semi-permanente afrastering is Gallagher Cord het meest geschikt. Een veilige en sterke afrastering bestaat uit drie van dergelijke gelijders op een hoogte van 135 cm, 100 cm en 65 cm. Voor de afstand tussen de weidepalen kunt u 7 tot 10 meter aan houden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij een verplaatsbare afrastering met mobiele palen voor uw paarden kunt u dezelfde hoogte nemen als bij een permanente afrastering (135cm, 100cm, 65cm), maar met een paalafstand tussen de 6 en 12 meter. 

In de veehouderij gaat de voorkeur uit naar een elektrische afrastering. Gebruik van het gevaarlijke prikkeldraad is niet meer van deze tijd! Bij prikkeldraad is de kans op beschadiging van de huid of erger nog, de uier te groot. Voor een veilige permanente melkvee-afrastering is een 2-draads schrikdraad systeem voldoende met een paalafstand van 15 tot 18 meter. Voor mestvee met kalveren is een 3-draads systeem met een paalafstand tussen de 10 en 15 meter de aangewezen oplossing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afrasteringen schapen en geiten

Schapen zijn moeilijk te keren dieren. Ze krijgen alleen via de snuit een schok, omdat de wol de rest van het lichaam isoleert. Het is daarom nodig de onderste afrasteringsdraden altijd laag boven de grond te bevestigen. Aangezien het gras tegen de onderste draad aan groeit, ontstaat er al gauw stroomverlies. De keuze voor een krachtig schrikdraadapparaat en goede geleiders ligt daarom voor de hand.

Voor een veilige permanente afrastering voor schapen en geiten adviseert Gallagher een 5-draadsafrastering met om de10m een batting van 1 meter lengte en elke 40 meter een vaste paal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij een verplaatsbare afrastering voor schapen en geiten geldt: de afrastering moet de kudde kunnen volgen. Voor het afrasteren van pachtweides en het splitsen van grote weides is een verplaatsbare afrastering dé oplossing.

Voor een veilige verplaatsbare afrastering voor schapen en geiten volstaat een 3-draads afrastering met een paalafstand van 10 meter. Kiest u voor extra zekerheid, bijvoorbeeld als het gaat om jonge lammetjes, dan is een systeem met 4 draden met een paalafstand van 10 meter nog betrouwbaarder. In onze schrikdraad webshop heeft u keuze uit een zeer ruim assortiment goedkope verplaatsbare schrikdraadpalen voor schapen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afrasteringen Konijnen

 

Voor het vrijhouden van uw tuin, akker of weiland van konijnen gelden weer geheel andere normen. Gallagher biedt naast het konijnennet ook een semi-permanent afrasteringssysteem. Voor een veilige semi-permanente afrastering voor konijnen volstaat een 4-draads afrastering met een paalafstand van 5 meter.

Voor een konijnenafrastering kunt u kiezen uit kunststof mobiele palen met voldoende draadhouders zoals bijvoorbeeld de hobbypaal. Kies voor een goede geleider als getwijnd staaldraad of Vidoflex 9 schrikkoord. Gebruikt u liever houten palen dan biedt de combinatie met gealuminiseerd draad een goede barrière.

Een andere mogelijkheid biedt het konijnennet. Het konijnennet is gemakkelijk verplaatsbaar door de meegeleverde palen en de handige koppel mogelijkheid aan het volgende net. De kleine mazen zorgen voor extra veiligheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afrasteringen kippen

Het kippennet is zeer gemakkelijk en snel te plaatsen. Ideaal dus als de kippen afrastering regelmatig verplaatst moet worden. Wanneer meerdere netten achter elkaar geplaatst worden is het raadzaam om een gealuminiseerde draad boven langs het net te spannen om een goede stroomgeleiding te waarborgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afrasteringen varkens

Het is ideaal als u in de gelegenheid bent om uw varkens lekker buiten te laten lopen in de wei. Het in de buitenlucht houden van varkens vereist onder meer een goede planning van de afrastering. Het risico is immers aanwezig dat varkens in contact komen met wilde varkens en zo besmet worden met varkenspest. Afhankelijk van de geldende regelgeving in een gebied moet een afrastering voor scharrelvarkens daarom bestaan uit een buitenafrastering met een binnenafrastering. In bepaalde regio’s is echter ook alleen een binnenafrastering voldoende.

Een betrouwbare permanente buitenafrastering voor scharrelvarkens is een 7-draads systeem met een paalafstand van 12 meter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De binnenafrastering dient bij scharrelvarkens niet alleen om het perceel onder te verdelen in kleinere percelen. Het is ook de binnenafrastering ten opzichte van de buitenafrastering. De afstand tot de buitenafrastering moet minimaal 4 meter zijn. De redenen voor die ruime marge liggen voor de hand. Zo moet in de eerste plaats het contact met wild (wilde varkens, vossen e.d.) tot het uiterste worden vermeden. Daarnaast moet het ongewenst voederen door mensen worden voorkomen. Ten slotte dient het ‘niemandsland’ als controlestrook voor de verzorger van de scharrelvarkens.

Een betrouwbare verplaatsbare binnenafrastering voor scharrelvarkens is een 3- draads systeem met een paalafstand van 10 meter. Afhankelijk van het type varken kan eventueel ook worden volstaan met 1 of 2 draden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afrasteringen wild

 

Wild richt jaarlijks voor miljoenen schade aan. Wilde varkens wroeten percelen mais in korte tijd om tot een maan- landschap. Reeën en roodwild stillen hun honger met gewassen en jonge bosaanplant, terwijl eenden- en kippenfokkers liever geen cafetaria voor fret, vos en andere wilde viervoeters spelen. Met een Gallagher-afrastering houdt u al die ongewenste bezoekers gegarandeerd op afstand. Een betrouwbare permanente afrastering voor wild bestaat uit een afrastering met Insultimber palen met 3 tot 6 schrikdraden met een paalafstand van 10 tot 12 meter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een verplaatsbare wild afrastering moet goed