Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
search
wishlistcart
Blog
usp Gratis verzending vanaf €100,-
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Hoogte schrikdraad

Als u een afrastering gaat aanleggen, komt u ook voor de vraag te staan: Hoeveel schrikdraden heb ik nodig? En op welke hoogte moet ik het schrikdraad plaatsen om een goede en veilige afrastering te bouwen? U wilt natuurlijk niet dat de dieren over de afrastering heen springen. In deze blog geven we u graag advies.

Hoogte schrikdraad diersoort

De hoogte van het schrikdraad en het aantal schrikdraden dat u gebruikt, is afhankelijk van de diersoort die u binnen de afrastering wilt huisvesten of van de diersoort die u juist buiten de afrastering wilt houden. Uiteraard heeft een klein dier dat niet hoog kan springen een andere afrastering nodig dan een groot dier dat juist hoog kan springen. Om deze reden hebben we voor u een advies per diersoort, zodat u een elektrische afrastering afgestemd op uw persoonlijke situatie, kunt maken.

Hoogte schrikdraad paard

Voor een veilige permanente paarden omheining kunt u kiezen tussen een afrastering met schriklint of een Permanent kabel afrastering. Voor een semi-permanente afrastering is Gallagher schrikdraad koord het meest geschikt.
Voor een veilige goed zichtbare paarden afrastering plaatst u 3 schrikdraden (of schrikdraadkoord, of schrikdraadlint) op een hoogte van 135 cm, 100 cm en 65 cm. Voor de afstand tussen de weidepalen kunt u 7 tot 10 meter aan houden. Zoals weergegeven op de afbeelding hieronder:
Hoogte schrikdraad paard
Als u afrastering voor uw paarden regelmatig moet verplaatsen en dus een mobiele tijdelijke afrastering wilt plaatsen, kunt u voor de hoogte van het schrikdraad hetzelfde aanhouden als bij een permanente afrastering voor paarden (135cm, 100cm, 65cm), maar met een kortere paalafstand tussen de 6 en 12 meter. Zoals weergegeven op de afbeelding hieronder:
Hoogte schrikdraad paard

Hoogte schrikdraad runderen

Verstandige veehouders nemen gelukkig massaal afscheid van het gevaarlijke prikkelraad dat bij aanraking met een rund al snel de huid of erger nog, de uier beschadigd.

Bij het bepalen van de hoogte van het schrikdraad voor runderen wordt een onderscheid gemaakt tussen merlkvee en mestvee met kalveren.
Voor een veilige permanente melkvee afrastering zijn 2 schrikdraden op een hoogte van 95cm en 60cm voldoende. U kunt een paalafstand hanteren van 15 tot 18 meter.
Voor mestvee met kalveren zijn 3 schrikdraden nodig op een hoogte van 105cm, 75cm en 45 cm. U plaatst de mobiele palen nu met een paalafstand tussen de 10 en 15 meter. Zoals weergegeven op de afbeelding hieronder:

Hoogte schrikdraad runderen vee

Het hoogte van het schrikdraad bij een tijdelijke verplaatsbare afrastering voor runderen is 85cm. Er wordt gebruik gemaakt van 2 schrikdraden op een hoogte van 60cm en 85cm. U kunt een paalafastand aanhouden van 10 tot 12 meter.

Hoogte schrikdraad runderen

Hoogte schrikdraad schapen en geiten

Schapen zijn moeilijk te keren dieren. Ze krijgen alleen via de snuit een schok, omdat de wol de rest van het lichaam isoleert. Het is daarom nodig de onderste afrasteringskoord altijd laag boven de grond te bevestigen. Aangezien het gras tegen de onderste draad aan groeit, ontstaat er al gauw stroomverlies. Kies altijd voor een krachtig schrikdraadapparaat en goede geleiders!

Voor een veilige permanente afrastering voor schapen en geiten adviseren wij u 5 schrikdraden te plaatsen op een hoogte van 90cm, 65cm, 45cm, 30cm en 15cm. U plaatst de afrasteringspalen om de10m (een batting van 1 meter lengte boven het maaiveld) en elke 40 meter een vaste paal.

Hoogte schrikdraad schaap

Bij een verplaatsbare tijdelijke afrastering voor schapen en geiten is het belangrijk dat de afrastering de kudde gemakkelijk moet kunnen volgen. Voor het afrasteren van pachtweides en het splitsen van grote weides is een snel verplaatsbare afrastering dé oplossing.

Voor een veilige verplaatsbare afrastering voor schapen en geiten volstaan 3 schrikdraden boven elkaar op een hoogte van 80cm, 45cm en 15cm met een paalafstand van 10 meter. Kiest u voor extra zekerheid, bijvoorbeeld als het gaat om jonge lammetjes, dan is een systeem met 4 draden met een paalafstand van 10 meter nog betrouwbaarder.

hoogte schrikdraad schaap

Bij een verplaatsbare afrastering van schapen en geiten, kunt u ook voor de Gallagher Smartfence of een schapennet kiezen. Deze zijn snel en eenvoudig op te zetten en op te rollen. Dat scheelt u een hoop tijd!

Hoogte schrikdraad varkens

Als u de varkens lekker buiten wilt laten lopen dient u extra veel aandacht te geven aan de afrastering. Het risico bestaat namelijk dat varkens in contact komen met wilde varkens en zo besmet kunnen raken met varkenspest. Afhankelijk van de geldende regelgeving in een gebied moet een afrastering voor scharrelvarkens daarom bestaan uit een buitenafrastering met een binnenafrastering. In bepaalde regio’s is echter ook alleen een binnenafrastering voldoende.

Een betrouwbare permanente buitenafrastering voor scharrel varkens heeft 7 schrikdraden op een hoogte van 150cm, 100cm, 65cm, 40cm, 25cm, 15cm en 5cm. U kunt een paalafstand hanteren van 12 meter.
Hoogte schrikdraad varkens

De binnenafrastering dient bij scharrelvarkens niet alleen om het perceel onder te verdelen in kleinere percelen. Het is ook de binnenafrastering ten opzichte van de buitenafrastering. De afstand tot de buitenafrastering moet minimaal 4 meter zijn. De redenen voor die ruime marge liggen voor de hand. Zo moet in de eerste plaats het contact met wild (wilde varkens, vossen e.d.) tot het uiterste worden vermeden. Daarnaast moet het ongewenst voederen door mensen worden voorkomen. Ten slotte dient het ‘niemandsland’ als controlestrook voor de verzorger van de scharrelvarkens.

Een betrouwbare mobiele binnen omheining voor varkens heeft 3 schrikdraden op een hoogte van 75cm, 50cm en 25cm. Wij adviseren een paalafstand van 10 meter. Afhankelijk van het type scharrelvarken kan eventueel ook worden volstaan met 1 of 2 schrikdraden.

hoogte schrikdraad varken

Schrikdraad.net: Uw online afrasteringsspecialist!