Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
search
wishlistcart
Blog
usp Gratis verzending vanaf €100,-
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Verschil schrikdraad en schrikkoord

Het schrikdraad is bij een afrastering een belangrijk onderdeel. Als we over schrikdraad spreken, bedoelen we vaak zowel (kunststof) schrikdraad, schrikkoord en schriklint. Dit zijn allemaal geleiders voor de stroom van de elektrische afrastering. Toch zijn er onderling duidelijke verschillen. Wat zijn nu precies de verschillen tussen schrikdraad en schrikkoord? In deze blog hebben we het voor je op een rij gezet.

Verschil schrikdraad en schrikkoord diameter

Allereerst is er een duidelijk optisch verschil tussen schrikdraad en schrikkoord. Dat is namelijk de diameter van de geleider. De diameter van schrikdraad, zowel staaldraad als (kunststof) schrikdraad is tussen de 1,6mm en 3mm. Terwijl de diameter van schrikkoord tussen de 4mm en 7mm ligt. Schrikkoord is dus dikker dan schrikdraad.

Verschil schrikdraad en schrikkoord uitvoeringen

Ten tweede zit het verschil is de soorten schrikdraad en schrikkoord.

Schrikdraad is in 2 varianten beschikbaar, namelijk:

  • staaldraad
  • kunststof schrikdraad

Staaldraad is uitgevoerd in gealuminiseerd staaldraad. Om het staaldraad zit geen beschermende mantel om verwonding van dieren te voorkomen. Om deze reden is staaldraad ook niet geschikt voor vluchtdieren.

Het kunststof schrikdraad uitgevoerd in nylon met RVS of veredeld metalen draden. Kunststof schrikdraad heer een kern met nylon draden waar geleiders van RVS en/of veredeld meteaal en/of koper doorheen geweven zijn.

Schrikkoord heeft dezelfde samenstelling als kunststof schrikdraad. Daarmee is het ook een combinatie van nylon draden waar geleiders van RVS en/of veredeld meteaal en/of koper doorheen geweven zijn. Het verschil is dat de kern van kunststof draden dikker is, waardoor schrikkoord dikker is dan schrikdraad.

Verschil schrikdraad en schrikkoord toepassing

Ook in de toepassing is er een verschil tussen schrikdraad en schrikkoord. Zo wordt kunststof schrikdraad voornamelijk gebruikt voor tijdelijke afrasteringen die meerdere keren snel kunnen worden verplaatst. Verder wordt kunststof schrikdraad ook veel gebruikt voor afrasteringen in de tuin. Met kunststof schrikdraad zorgt u er gemakkelijk voor dat uw katten in uw eigen tuin blijven of dat juist de katten uit de buurt niet in uw tuin kunnen komen.
Ook is het kunststof schrikdraad heel geschikt om uw honden binnen de erfafscheiding te houden of om te voorkomen dat de honden in de borders met bloemen kunnen komen.
Maar vergeet ook niet de bescherming van uw vissen in de vijver tegen de reigers.

Schrikkoord wordt gebruikt voor zowel tijdelijke als (semi) permanente elektrische afrasteringen. Door de dikte van het schrikkoord wordt het minder vaak toegepast in de tuin. Het is door de dikte meer zichtbaar, wat minder fraai is. Bovendien hebben dieren in de tuin echt voldoende aan kunststof schrikdraad om te worden geweerd.

Het staaldraad schrikdraad wordt enkel gebruikt voor permanente afrasteringen.

Verschil schrikdraad en schrikkoord dieren

Ook is er een verschil in voor welke dieren de geleider geschikt is. U zult begrijpen dat er een verschil is tussen schrikdraad voor kleine en voor grote dieren. Maar het soort schrikdraad is ook afhankelijk van het gedrag van het dier. Zo worden andere eisen gesteld aan een geleider voor vluchtdieren als aan een geleider voor roofdieren. Bij vluchtdieren is het erg belangrijk dat het schrikdraad een lage breekkracht heeft, zodat het geen verwondingen kan veroorzaken bij het dier, mocht deze er onverhoopt in een vluchtreactie in verstrikt raken.

Het kunststof schrikdraad wordt gebruikt voor schapen, geiten, runderen en kleine (huis)dieren. Blauw kunststof schrikdraad is geschikt voor het weren van wilde zwijnen en ander wild. Wilde zwijnen hebben een erg slecht zicht, maar zien hiermee wel de kleur blauw erg goed. Daarom is het blauwe schrikdraad speciaal gemaakt voor wilde zwijnen.

Het metalen schrikdraad wordt gebruikt voor runderen, varkens, schapen, geiten en wild. Het staadraad is niet geschikt voor paarden. Het staaldraad breekt niet snel en kan verwondingen veroorzaken als een paard in een vluchtreactie verstrikt raakt in het schrikdraad.

Schrikkoord wordt toegepast bij paarden, runderen en wild. Bovendien is een voordeel van het schrikkoord dat het goed zichtbaar is voor de dieren.