Menu
Klantenservice Open tot 17.30 uur
search
wishlistcart
Blog
usp Gratis verzending vanaf €100,-
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Benodigdheden elektrische afrastering

U bent van plan om een elektrische afrastering aan te gaan leggen. Maar dan komt al snel de vraag boven: Uit welke onderdelen bestaat een elektrische afrastering eigenlijk? En wat heb ik allemaal nodig om de elektrische afrastering goed aan te leggen? We leggen het u graag uit in deze blog.

Benodigdheden elektrische afrastering schrikdraadapparaat

Voor het aanleggen van de elektrische afrastering, wilt u wellicht eerst weten hoe werkt een elektrische afrastering eigenlijk. Wij leggen u graag uit hoe het kringloopsysteem van het schrikdraadapparaat werkt in de blog "Hoe werkt een schrikdraadapparaat?"

Voor het aanleggen van de elektrische afrastering heeft u de volgende onderdelen nodig:

  • Een schrikdraadapparaat dat stroomimpulsen afgeeft.
  • Een geleider die de stroom geleidt
  • Isolatoren die de stroom isoleren van de houten of ijzeren palen, zodat het stroom niet naar de bodem wegvloeit. 

  • Afrasteringspalen waar de isolatoren op bevestigd worden.
  • Een aardingsysteem dat de stroom weer terugleidt naar het schrikdraadapparaat. 


Een elektrische afrastering begint met een schrikdraadappraat. U kunt hierbij kiezen voor een schrikdraadapparaat op het lichtnet (230V), op een batterij, op een accu eventueel in combinatie met een zonnepaneel. Het schrikdraadapparaat geeft om de paar seconden een stroomimpuls af.

De stroomimpuls wordt via een aansluitingskabel aan het schrikdraadapparaat overgedragen aan de geleider. De geleider is een (kunststof) schrikdraad, schriklint of schrikkoord.

De geleider kan de stroom goed geleiden, doordat er metalen geleiders zijn verwerkt in het schrikdraad, schrikkoord of schriklint. Om een goede geleiding te hebben, is het belangrijk dat de geleider in de afrasteringsdraad niet gebroken is.

Maar daarnaast speelt de kwaliteit van de isolator een rol. Deze isolator moet ervoor zorgen dat de stroom niet via de isolator van de houten of ijzeren paal kan wegvloeien.

Als de stroom niet kan wegvloeien, dan is de impuls aan het begin van de afrastering dus bijna even sterk als aan het einde van de afrastering. Dit is belangrijk voor de veiligheid van uw dieren.

Vervolgens zorgt het aardingssysteem ervoor dat de stroomimpuls weer wordt teruggeleid naar het schrikdraadapparaat. Een goede aarding is essentieel voor een goede werking van uw schrikdraadapparaat. Als de aarding niet of onvoldoende werkt, zal uw schrikdraadapparaat ook nooit naar behoren werken. Een aarding die niet goed is, is een van de meest voorkomende oorzaken van onvoldoende spanning op de geleider.

Wanneer een dier de elektrische afrastering raakt, krijgt deze een krachtige maar veilige schok. Na aanraking zal de stroom van het dier naar de bodem en via de aardpennen van het aardingssysteem weer terugkeren naar het schrikdraadapparaat.

Benodigdheden elektrische afrastering online

De benodigdheden voor uw elektrische afrastering koopt u voordelig en eenvoudig online bij schrikdraad.net. Bij ons profiteert u van scherpe prijzen en een snelle service.

Schrikdraad.net: Uw online afrasteringsspecialist!