Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
search
wishlistcart
Blog
usp Gratis verzending vanaf €100,-
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Hoe werkt een schrikdraadapparaat?

Iedereen heeft ooit in zijn of haar leven wel eens per ongeluk een schrikdraad aangeraakt en een korte soms zelfs pijnlijke schok gevoeld. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je het schrikdraad aanraakt en wat veroorzaakt de schok? En waarom is de schok veel minder heftig als er gras en takken tegen het schrikdraad groeien? In deze blog leggen we je het graag uit.

Hoe werkt een schrikdraadapparaat?

Een schrikdraadapparaat stuurt om de paar seconden een stroomimpuls naar de geleider. De geleider kan (kunststof) schrikdraad, schrikkoord of schriklint zijn. Als de geleider wordt aangeraakt door een dier, gaat de stroomschok via de geleider naar het dier en via de aardpennen in de grond weer terug naar het schrikfdraadapparaat. Er onstaat dan een kringlooopsysteem.

Zolang geen dier de schikdraad aanraakt, is het kringloopsysteem nog niet in werking. Door de aanraking wordt de kringloop compleet.

Invloed op werking schrikdraadapparaat

Er zijn verschillende factoren die negatief van invloed zijn op de werking van het schrikdraadapparaat en die er dus voor zorgen dat het schrikfdraadapparaat niet zo goed werkt als het zou moeten doen.

De volgende factoren kunnen van invloed zijn:

  • begroeiing (takken en lang gras) tegen de geleider
  • slechte isolatoren

Omdat het kringloopsysteem compleet moet zijn om een elektrische schok af te geven, kunt u zich voorstellen dat factoren die ervoor zorgen dat de kringloop niet compleet zijn, dit verstoren.

Het is dus belangrijk om het schrikdraad altijd goed vrij te houden van begroeiing en obstakels. Teveel begroeiing heeft een negatief effect op de werking van de elektrische afrastering. Zorg dus dat er geen gras, onkruid en takken tegen het schrikdraad groeien. Als er gras tegen de schrikdraad groeit, vloeit de stroom weg via de begroeiing naar de grond.

Om deze reden is het ook belangrijk dat de isolatoren, waar het schrikdraad doorheen gaat, de stroom goed isoleren van de afrasteringspalen. Als de stroom via de isolatoren naar de afrasteringspaal zouden geleiden, zou het kringloopsysteem compleet worden en vloeit het stroom via de grond weg. Dit heeft ook tot gevolg dat er minder stroom op de geleider staat. Als een dier vervolgens de draad aanraakt, is de stroomimpuls niet zo sterk als nodig is.

Onderdelen werking schrikdraadapparaat

Om een schrikdraadapparaat te kunnen laten werken, heeft het kringloopsysteem verschillende onderdelen. Alleen al deze onderdelen samen zorgen uiteindelijk voor een elektrische schok. Als 1 onderdeel ontbreekt, zal en geen compleet kringloopsysteem ontstaan en zal er dus ook geen schok zijn. Het kringloopsysteem bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een schrikdraadapparaat dat stroomimpulsen afgeeft. 

  • Een geleider die de stroom geleidt. 

  • Isolatoren die de stroom isoleren van de houten of ijzeren palen, zodat het stroom niet naar de bodem wegvloeit. 

  • Een dier dat een stroomimpuls krijgt als het de afrastering aanraakt, waardoor de kringloop compleet wordt. 

  • Een aardingsysteem dat de stroom weer terugleidt naar het schrikdraadapparaat. 


Schrikdraad.net: Uw online afrasteringsspecialist!