Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
search
wishlistcart
Blog
usp Gratis verzending vanaf €100,-
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Elektrische afrastering

U wilt uw dieren veilig binnen een hek houden of u wilt graag dieren buiten een gedeelte van de tuin of een gebied houden? Dat kan uitstekend met een elektrische afrastering. In deze blog leggen we u graag uit wat een elektrische afrastering is en waarom een elektrische afrastering wordt gebruikt.

Wat is een elektrische afrastering?

Een elektrische afrastering is een barrière die wordt gebruikt om uw dieren veilig binnen uw afrastering te houden, of juist uit tuinen en andere landschappen te weren die u wilt beschermen.

Een elektrische afrastering is een kringloop van stroom. Het schrikdraad geeft stroom af aan het schrikdraad, schriklint en/of schrikkoord. Als een dier de geleider aanraakt krijgt het een korte elektrische schok, welke niet gevaarlijk is voor het dier. De korte stroomstoot houdt dieren op afstand van de omheiningsdraad, het schriklint of het koord.

Waarom een elektrische afrastering?

Een elektrische afrastering wordt gebruikt om dieren veilig binnen een afrastering te houden, zodat ze zichzelf niet kunnen bezeren of gevaar lopen. Daarnaast wordt een elektrische afrastering gebruikt om te voorkomen dat dieren binnen de afrastering kunnen komen, omdat u bijvoorbeeld uw tuin of andere landschappen wilt beschermen. Maar met de elektrische afrastering kunt u ook de dieren binnen uw afrastering beschermen tegen dieren buiten de afrastering, zoals bijvoorbeeld bij wolven.

Een elektrische afrastering is ook zeer geschikt voor het onderverdelen van weilanden in meerdere percelen.
Tevens wordt een elektrische afrastering gebruikt om een bestaand houten omheining te beschermen tegen het aanvreten door de dieren binnen de houten omheining.

Soorten elekrische afrastering

Er zijn verschillende soorten elektrische afrasteringen:

Een permanente afrastering is een afrastering die voor meerdere jaren wordt geplaatst en tussentijds niet wordt verplaatst. Een tijdelijke, oftewel mobiele, afrastering is een tijdelijke omheining welke gemakkelijk te verplaatsen is. Bij het elektrificeren van een bestaande omheining is er al een omheining van hout, waarbij schrikdraad voorkomt dat het hout aangevreten wordt door de dieren.

Onderdelen elektrische afrastering

Een compete elektrische afrastering wordt opgebouwd uit verschillende onderdelen:

  • schrikdraadapparaat: Dit apparaat geeft elektrische pulsen af.
  • aarding: aarding geleidt de stroom weer terug naar het schrikdraadapparaat bij aanraking van de geleider. Zo is de kringloop gemaakt.
  • afrasteringspalen: Deze palen worden gebruikt voor bevestiging van de stroomgeleider.
  • geleider: (kunststof) schrikdraad, schrikkoord en schriklint. De geleider zorgt voor het doorlaten van de stroom
  • verbinders: het bevestigen van 2 delen geleider
  • isolatoren: voor het bevestigen van de geleider aan de afrasteringspalen. Deze isolatoren isoleren de stroom van de houten of ijzeren afrasteringspalen, waardoor deze niet naar de bodem wegvloeit.
  • doorgang: via de doorgang brengt u de dieren binnen de afrastering

Wilt u precies weten wat u allemaal nodig heeft voor een elektrische afrastering? Lees dan onze blog "Benodigdheden elektrische afrastering".

Schrikdraad.net: Uw online afrasteringsspecialist!